Lisa Torell

works
biography

other works
contact
________________________________________________________________________________________________________


Bella Rune - Alias Bella Rune full av flärd -
Träningskläder för Gudinnor
at UNION2003 got I invited by Stina Högkvist to write something for Union, I thought it was time for a new form of art critic; in a fairy-tale-style. Bella Rune was my first victim.


Bella Rune - Alias Bella Rune full av flärd.
Träningskläder för Gudinnor

Produced for Union #1, 2003-2004

Det var en gång för väldigt länge sedan, på den tiden då fötterna släpade sig fram i vita, skinnklädda sovsäckar, så kallade gympa-dojjor. Det var på den tiden då tre ärmar på ytterhöljet fortfarande ansågs märkligt. På den tiden då gitarrbyxorna fortfarande inte gjort sitt inträde. På den tiden då folk fortfarande drack te ur mugg, köpte nagelfil och tidning i ett och på den tiden då gränsöverskridning ansågs speciellt. På den tiden då Enkehuset fortfarande var aprikost och man mötte Cliff Barnes i dörren, inredningen var av frigolit och allt var så nytt och så annorlunda. Men så var det också för mycket, mycket länge sedan.

Det var på den tiden då världen fortfarande var ond, effektiv, nanoteknisk, osexuellt sexuell, egoistisk och äcklig. På den tiden då allt var si eller så. Då det ena skulle verkligen vara si eller så och det var väldigt viktigt att vara medveten om det. Alltså vara medveten om varför det ena var si och det andra så.

Stämningen var bedömande och falsk. Det gjorde inget, det var normalt. De flesta var för självupptagna för att bry sig. Det var sådant man fick leva med och det gjorde de allra flesta och var mer eller mindre lyckliga med det. Men mitt bland dessa mer eller mindre nöjda människor fanns det en människa vars namn var Bella Rune alias Bella, full av flärd. Hon var mindre nöjd, för att inte säja riktigt missnöjd med den utvecklingen, utvecklingen av alla kalla, egoistiska, osäkra, destruktiva, missbelåtna och bittra människor. Ni förstår, "Bella, full av flärd" förstod någonstans att med sådana männsikor skulle världen bli mycket, mycket ond. Mycket ondare än den var då, omkring år 2003. Men som tur är finns det vissa som har viljan att förändra och turen att kunna påverka, och till denna ovanliga skara hörde denna lilla överjordiska varelse. Överjordisk och överjordisk, det är termer som alltid går att diskutera, men hon var bärare av något annat...

Vem var då denna varelse? Jo, ser ni, "Bella, full av flärd" var på den tiden lite av en ytlighetens gudinna med tyngd. Hon flöt runt, sög åt sig, absorberade och skickade iväg allt som små konstraketer. Alla raketer var väl inte så lyckade, men några av dem var det och en av dem, skrev historia, världshistoria, mina vänner. Hur, kan man undra. Jo, världen hade blivit ond och hoppet hade skalats av från dess runda, fina, yta och behövde sin dos av rekreation, sin injektion för överlevnad. Det var där "Bella, full av flärd" trädde in i bilden. För ytlighetens gudinna av tyngd var inte bara verkligheten, sinnevärlden, trogen. Nej, nej, ack nej, det var hon ej, hon var även ödestron, mirakelhetsläran och andra osynliga makter trogen. Ja, gräv nu inte ner er och teoretisera över det här, det är det så många andra som har gjort före er ändå. Det finns inget att vända och vrida på eftersom som sagt: Det ena inte finns, men det andra gör det. I alla fall i den reella världen. Eller hur?

Ja, nog om det, vad gjorde nu kära "Bella, full av flärd" som var så fantastiskt? Jo, ser ni, min vän "Bella, full av flärd" (för jag hade faktiskt turen att lära känna henne, ytlighetens gudinna av tyngd) hon tillbad helt enkelt sändaren i sig och med hjälp av den och dess röda kraft skapade hon helt enkelt något som hon kallade "Träningskläder för Gudinnor" , kläder som i framtiden skulle ersättas med ord som: Drömpåsar, Sinnesöverdrag och Drömsäckar. Träningskläder som inte skulle nyttjas för annat än att framkalla styrka och kraft, stärka självförtroendet och skapa balans mellan gott och ont. Kläder som skall övertyga oss själva, inte andra. Det är skillnaden ser ni: Först nyttjades kläder för att värma, sedan för att för att belysa omgivningen om ens eventuella position och sedan endast för att gosa till verkligheten, återinskaffa energi och få oss att snurra runt av välbefinnade.

Det är inte bara det att hon faktiskt har skapat dem utan även sättet hon syr dem på som är av betydelse. Hon skapar nämligen av och med kärlek och det var det, mina damer och herrar som skulle visa sig vara framtiden! Så se till nu att lägga namnet Bella Rune på minnet innan ett stycke historia osynligt passerat förbi, för snart går du omkring i en alldeles egen Drömpåse, eget Sinnesöverdrag eller egen Drömsäck.

Mina vänner... Framtiden är faktiskt ljus!

Kära hälsningar
Lisa Torell


......................

..................... ......................................................................................


............
...
.................................. ..................