Lisa Torell

works
biography

other works
contact
________________________________________________________________________________________________________

Catalogue text for the exhibition Norsk skulpturbiennale
2003

Info: I was invited by Johanna Rylander to write about her and her colleague Marit Flåtters piece.

http://www.johannarylander.com/

http://www.skulptur.no

.

 


Dyrkan till naturen har vuxit sig stark. Trädgårdstidningar, naturprogram och vildmarksresor har högsäsong. Detta är tiden då naturen har blivit industri. Naturkompaniet, naturchips, naturgodis och natursvamp är bättre. Natur och naturligt har blivit ord att bedömma utifrån. Det naturliga i naturen är rekonstruerat och ämnad ekoturismen. Få förunnade. Tiden då en promenad inte är nog, då ett dopp måste vara ett tubdyk, kött ska vara en alg.

Året är 2003. Parklekar, refuger och väggrenar hör till stadens stadsmässiga landskap. Vi är Neon Tiere. Neondjur. Symboler av stad. Djur av idag. Tillverkade i papier-maché, flyttbara och lätta.. Sprayade i uppseendeväckande, stark färg. Skapade för att locka till skratt. För att behaga mänskligheten. Sätta i gång era tankar. Göra er kreativa. Rekreera. För att skapa fabel av vår tid. För att påminna er om det primitiva. Det primitiva som att sätta på sig ett par gympadojjor och bara gå. Ut.

Det finns igelkottar nästan överallt, sköna, gröna ytor, rådjur i villaområdena, råttor i papperskorgarna, fladdermöss under takåsarna, kaniner, grävlingar, mullvadar i parken, fjärillar vid vägkanten. Lika dolda i naturen är djuren i staden.

Konstnärerna bakom Neon Tiere heter Marit Flåtter(1975) och Johanna R75) och Johanna Rylander(1973).
Bosatta i Bergen/Trondheim respektive Malmö.

Vardagens natur tillhör staden. Glöm inte det, den är fin.

 
 
............
...
.................................. ..................